Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Beter voorkomen dan genezen

Ziekteverzuim ligt op de loer! Het CBS heeft onlangs becijferd dat de krapte op de arbeidsmarkt het eerste kwartaal van 2022 verder is toegenomen. Voor elke 100 werklozen waren er 133 vacatures. Dit was in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen. Het CBS voorspelde al dat dit voorlopig zal aanhouden.

Het aantal zieke en arbeidsongeschikte werknemers stijgt ook. In het eerst kwartaal van 2022 was er een recordaantal aan nieuwe ziekmeldingen, ruim 75% hoger dan in de eerste drie maanden in 2021. Op deze manier komt de arbeidsmarkt en de uitvoering van het sociale zekerheidsstelsel meer onder druk te staan.

Nationale Nederlanden stelt dat in 2021 de kosten van ziekteverzuim de BV Nederland 18 miljard euro heeft gekost. Nationale Nederlanden maakt dit bekend in haar trendrapport dat tot stand is gekomen door cijfers van zowel CBS, UWV, TNO en eigen gegevens van de verzekeraar. Het benadrukt dat het nog belangrijker is dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en specialisten beter gaan samenwerken.

Het UWV kan het recordaantal WIA-aanvragen (na twee jaar ziekte komt de werknemer onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een WIA-uitkering) al niet aan. In 2021 waren dit er 78.590, 9% meer dan in het jaar ervoor. Van deze aanvragen heeft het UWV er vorig jaar 68.035 behandeld. Er zijn dus meer aanvragen dan het UWV kan behandelen en als dit doorzet dan blijven werknemers in onzekerheid en stagneert het re-integratieproces met alle gevolgen van dien.

Risicobeheer bij ziekteverzuim
Een oplossing zou kunnen zijn om zoveel mogelijk werknemers vitaal en veerkrachtig te houden zodat uitval wordt voorkomen. En gebeurt dit dan toch, dan steviger inzetten op re-integratie.

De MKB Verzuim-Ontzorgverzekering biedt de beste ondersteuning voor het MKB.
Door de combinatie van een verzuimverzekering en arbodienstverlening zijn werkgevers verzekerd voor de loondoorbetalingsverplichting. En nóg belangrijker: de werkgever wordt ontzorgd in de begeleiding van zieke werknemers.

Met de korting op de premie van het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof-premie) die vanaf 1-1-2022 van toepassing is, biedt de overheid werkgevers financiële ruimt om dit risico goed te verzekeren.

Wilt u mee weten? Neemt u dan contact op met ons kantoor. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie