Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe verzeker je jouw onderneming tegen brandschade?

Per jaar komen er gemiddeld ruim vierduizend bedrijfsbranden voor. De gevolgen van een bedrijfsbrand zijn fors en leiden niet zelden tot faillissement. Gelukkig kan je met het afsluiten van een verzekering het risico minimaliseren. Wel heb je er meerdere nodig om je goed te verzekeren tegen brandschade.

Bedrijfsbranden komen vooral voor in industriële sector (30%). Toch moeten ook kantoren en winkels het ontgelden, al is de schade daar vaak relatief beperkt. Dit in tegenstelling tot schade bij agrarische bedrijven en ondernemingen die goederen opslaan. In 25% van de gevallen leidt een brand tot het volledig afbranden van het pand, hal of stal.

Gecombineerde verzekeringen tegen brandschade
Wie denkt eenvoudig een brandverzekering te kunnen afsluiten, komt bedrogen uit. Er is namelijk geen overkoepelende brandverzekering die alle mogelijke bedrijfsschade dekt. Deze drie verzekeringen vullen elkaar aan:

 • Gebouwenverzekering
  Hiermee is je bedrijfspand verzekerd tegen de gevolgen van brand. In veel gevallen is ook schade door bluswerkzaamheden gedekt.
 • Inventaris- / goederenverzekering
  Je spullen om het werk mee te kunnen doen, zoals stoelen, computers of gereedschap (inventaris) zijn gedekt tegen onder andere brandschade. Hetzelfde geldt voor goederen die bestemd zijn om te verkopen. Deze verzekering wordt niet door alle verzekeraars als combinatie aangeboden. Check dus goed of je beide wilt, of één van de twee.
 • Bedrijfsschadeverzekering
  Je bent verzekerd tegen omzetverlies. Grote kans dat er werkzaamheden stil komen te liggen na een brand, wat de bedrijfsvoering belemmert.

Oorzaken van bedrijfsbranden
Wat betreft brandveiligheid is de mens doorgaans de zwakste schakel. Veel bedrijfsbranden ontstaan door menselijk handelen. Denk een machine die verkeerd gebruikt wordt, een peuk die niet goed uitgemaakt wordt of onzorgvuldig omgaan met brandgevaarlijke stoffen. Ook kortsluiting en brandstichting zijn veelvoorkomende oorzaken.

Tips om brand te voorkomen
Uiteraard is het beter om brand te voorkomen dan de achteraf de verzekering aanspreken. Je kunt zelf ook aan preventie doen, waaronder:

 • Maak risico’s bespreekbaar
  Zorg dat medewerkers bewust zijn van de risico’s in hun werkomgeving. Zo herkennen ze de risico’s en weten ze als het goed is wat te doen bij calamiteiten.
 • Zorg voor goede blusmiddelen
  Kun je in jouw pand geen sprinklerinstallatie aanschaffen? Schaf dan goede blusmiddelen aan. Zorg dat iedereen weet waar ze hangen en belangrijker nog, hoe ze gebruikt moeten worden.
 • Onderhoudt de blusmiddelen
  Alle draagbare en verrijdbare blusmiddelen moeten eens in de twee jaar gekeurd worden door een deskundige. Lees daarnaast de instructies waarin staat beschreven hoe je de blusmiddelen zelf kunt onderhouden en breng dit ook in de praktijk.
 • Controleer je elektra
  Brand ontstaat vaak door kortsluiting. Je bent als ondernemer verplicht om elektrische installaties en apparatuur periodiek te laten keuren door een expert.
 • Sla brandbare goederen nooit binnen 10 meter van de gevel op
  Hiermee voorkom je dat een eventuele brand overslaat op het pand.

Wil je weten hoe je jouw onderneming kunt wapenen tegen schade na een mogelijke brand? Graag brengen we de risico’s voor je in kaart, evenals de bedrijfsverzekeringen die daarop aansluiten. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie