Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De beschikking Werkhervattingskas uitgelegd

Begin december van dit jaar valt de beschikking van de Werkhervattingskas (kortweg Whk) weer op de deurmat bij werkgevers in Nederland. Daarin kan je lezen welke WGA- en Ziektewetpremies in het volgende jaar moeten worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Dit gebeurt per loonheffingsnummer. De totale loonsom van de werkgever (lees loonheffingsnummer) bepaalt of u bent ingedeeld in de klasse kleine, middelgrote of grote werkgever.

Indeling werkgevers naar premieloonsom (2022)
Deze indeling wordt bepaald aan de hand van de loonsom van twee jaar geleden (T-2). Voor het jaar 2022 is dus de premieloonsom van 2020 bepalend voor de indeling naar grootte, als volgt:

Indeling werkgever Premieloonsom per jaar
Klein Maximaal € 882.500
Middelgroot Tussen € 882.500 en € 3.530.000
Groot Meer dan € 3.530.000


Sectorindeling

De Belastingdienst deelt een werkgever in naar sector. Er zijn er in totaal 67. De indeling in sectoren heeft te maken met de activiteiten die worden verricht. Komen deze activiteiten nog wel overeen met de dagelijkse praktijk? Het kan namelijk voorkomen dat een werkgever inmiddels andere (hoofd-)activiteiten is gaan verrichten, waardoor een aanpassing van de sectorindeling noodzakelijk is.

Whk-premies
Het totale premiepercentage bestaat uit twee componenten: De gedifferentieerde premie WGA en de gedifferentieerde premie ZW. Voor de berekening van de premie worden verschillende parameters gebruikt. Een kleine werkgever betaalt een sectoraal vastgestelde premie. Grote werkgevers betalen een individueel bepaalde gedifferentieerde premie. Middelgrote werkgevers betalen een premie die een mixvorm is tussen een sectorale premie en individueel bepaalde gedifferentieerde premie.

Controle Whk-beschikking
In de praktijk blijkt dat er zeer regelmatig fouten worden geconstateerd in de Whk-beschikking. Naar schatting bevat tussen de 15 à 20 procent van de Whk-beschikkingen fouten die gecorrigeerd moeten worden.

Enkele punten waarop controle mogelijk is:

  • Is de indeling van de werkgever op basis van de loonsom juist?
  • Zijn de genoemde loonsommen (T-2 t/m T-6) juist?
  • Worden er in de toe te rekenen WGA- en/of Ziektewetuitkeringen zogenaamde “vangnet”-gevallen meegerekend?
  • Is er sprake geweest van overgang van onderneming en is dit juist verwerkt?
  • Is de termijn van bezwaar nog niet verlopen (uiterlijk 6 weken na datum/dagtekening beschikking)?

De materie rondom de vaststelling van de premies WGA en ZW in de beschikking Whk is niet eenvoudig. Toch loont het in veel gevallen om de Whk-beschikking te (laten) controleren.

Wil je meer weten? Neemt dan contact op met ons kantoor.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie