Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zonnepanelen verzekeren tegen noodweer en brand

Zonnepanelen dragen niet alleen bij aan een schoner milieu. Het investeren in zonnepanelen kan een goed alternatief zijn voor spaargeld waar je nauwelijks rente over krijgt. Maar wat als de panelen beschadigen door zaken als een brand of storm? Onder voorwaarden biedt jouw opstalverzekering uitkomst.

Je koopt zonnepanelen om ze vervolgens zo lang mogelijk op het dak te laten liggen. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen gaan 30 jaar of langer mee. Wel worden zonnepanelen steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Denk aan uitzonderlijk hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en stormen. Het risico op schade aan de panelen neemt hierdoor ook toe.

Wanneer vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering?
Zonnepanelen kunnen onder de opstalverzekering vallen. Vaak moeten ze vast op het dak gemonteerd zijn. Dat is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld op een plat dak kunnen de panelen los staan. Op schuine daken wordt daarnaast weleens gebruik gemaakt van een kliksysteem. Er zijn verzekeraars die dat gewoon op de opstalverzekering meeverzekeren, maar niet allemaal. In die situaties kan het zijn dat je de panelen alleen kunt verzekeren via een inboedelverzekering. Wel zal je in de meeste gevallen moeten doorgeven dat er zonnepanelen geplaatst zijn, want ze zijn lang niet altijd standaard meeverzekerd.

Schade zonnepanelen door diefstal, schade of noodweer
De exacte vergoeding na schade aan je zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de voorwaarden van de verzekeraar. Samengevat zijn de volgende type schades inbegrepen:

  • Brandschade
    Schade door brand valt onder voorwaarden onder de dekking. Brandschade voorkomen is uiteraard altijd beter. Zorg in ieder geval voor goede connectoren, ofwel de stekkers die de zonnepanelen en tussenliggende kabels aan elkaar linken. Die zijn vaak de oorzaak van een brand.

  • Noodweer
    Wat betreft noodweer hanteren verzekeraars niet altijd dezelfde regels. Zo verschilt de windkracht die er minimaal moet zijn voordat er sprake is van dekking vanuit de verzekering. Met een opstal- of inboedelverzekering zijn je zonnepanelen ook verzekerd tegen schade door bliksem en hagel. Natuurrampen als orkanen zij overigens vaak wel uitgesloten.

  • Diefstal
    Veel verzekeraars vergoeden bij diefstal alleen de schade als er sprake is van inbraakschade. Losstaande zonnepanelen zijn relatief eenvoudig te demonteren zonder een spoor achter te laten. Wees je hiervan bewust.

Eigen verantwoordelijkheid
De kwaliteitsnormen van zonnepanelen en omvormers zijn flink verbeterd in de laatste jaren. Toch valt schade door een brand of storm niet uit te sluiten, zeker als er sprake is van een gebrekkige installatie of afvoer. Met het inschakelen van een erkend installatiebedrijf verklein je dit risico. Bovendien kun je daar vaak ook terecht voor periodiek onderhoud. Schade ontstaan door fouten bij de aanleg of onderhoud kunnen voor de verzekeraar reden zijn om niet te vergoeden.

Geef het plaatsen van zonnepanelen door
Met het plaatsen van zonnepanelen voeg je waarde toe aan je woning. Mogelijk is hierdoor het verzekerde bedrag op je woonverzekeringen niet toereikend meer. Geef de plaatsing van zonnepanelen dan ook aan je verzekeraar door, zo voorkom je dat dat je onderverzekerd bent.

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan ze aan te schaffen? Wij helpen je graag met het verzekeren ervan. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie