Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Toename ladingdiefstal: dit dekt de goederentransportverzekering

Het aantal ladingdiefstallen is fors gestegen in 2022. Wereldwijd ging het om een verdubbeling. In Nederland was er zelfs sprake van een verdrievoudiging. Een gestolen lading kan grote impact hebben op je bedrijf. Met een goederentransportverzekering beperk je de risico’s.

De meeste ladingen van vrachtwagens worden gestolen binnen Europa, meldt het Verbond van Verzekeraars. Groot-Brittannië staat met ruim 4.100 incidenten aan kop. Nederland staat op de vierde plaats met 727 meldingen. In vergelijking met 2021 is dat een forse toename (185 incidenten). Mogelijk heeft corona een rol gespeeld bij het beperkte aantal incidenten in die periode, want 2019 telde ook rond de 700 incidenten.

Vaak forse schade door gestolen lading
Het schadebedrag door gestolen ladingen komt gemiddeld uit op € 140.808. De schade valt zo hoog uit doordat er naast diefstal vaak ook sprake is van schade aan het voertuig. Daarnaast kan de vrachtwagen mogelijk een tijd niet rijden wat leidt tot omzetverlies.

Goederentransportverzekering verzekert handelswaar onderweg
Naast diefstal kan er tijdens het transport van alles gebeuren met jouw handelswaar. Met een goederentransportverzekering verzeker je handelsgoederen tegen schade tijdens transport en opslag. Deze verzekering is ook interessant voor ondernemers die goederen laten vervoeren door een transportbedrijf. Het transportbedrijf is vaak beperkt of soms helemaal niet aansprakelijk voor schade tijdens het transport.

Dit dekt de goederentransportverzekering
De voorwaarden voor de goederentransportverzekering lopen sterk uiteen tussen verschillende aanbieders. Doorgaans is het volgende gedekt:

- Schade door brand of ontploffing;
- Schade door diefstal of vermissing;
- Schade die ontstaat tijdens lossen of laden;
- Onder voorwaarden koelschade;
- Kosten van noodgedwongen lossen en (her)laden en
- Schade door oorlog of staking.

Bij sommige verzekeraars is ook een deel van de gemiste winst op de ingekochte goederen gedekt. Dit is echter niet overal standaard het geval. Dit kun je mogelijk aanvullend verzekeren. Hetzelfde geldt voor gevolg- en bedrijfsschade. Daarnaast zijn bij sommige verzekeraars kosten als gevolg van vertraging, berging en het opruimen van de lading niet gedekt. Kijk ook of ladingen over zee vallen onder de dekking.

Kosten goederentransportverzekering
De premie van de goederentransportverzekering is sterk afhankelijk van het soort goederen dat je vervoert. Bij veel verzekeraars krijg je dus een goederentransportverzekering op maat. Kijk naast de voorwaarden ook naar het eigen risico en de verzekerde waarde. Bij sommige aanbieders is de lading tot maximaal € 50.000 gedekt, terwijl anderen standaard € 1.000.000 aanhouden.

Je hebt een kortlopende en doorlopende goederentransportverzekering. Als jij incidenteel goederen moet vervoeren, kan een kortlopende goederentransportverzekering soms al voldoende zijn. Let echter altijd goed op de voorwaarden. Benieuwd of een goederentransportverzekering voor jou verstandig is? We voorzien je graag van advies. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie