Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Inflatie en de indexatie van verzekeringspremies

De stijgende prijzen als gevolg van inflatie zijn merkbaar in het dagelijks leven, bijvoorbeeld met het doen van boodschappen en op de energierekening. Inflatie kan ervoor zorgen dat producten en diensten snel duurder worden, wat een negatief effect heeft op de koopkracht van mensen. Dit heeft ook invloed op de verzekeringspremies en het verzekerd bedrag van verzekeringen zoals bedrijfsverzekeringen en woonverzekeringen. Indexatie van verzekerde bedragen is belangrijk, omdat inflatie de waarde van geld vermindert. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of het verzekerd bedrag nog toereikend is.

Inflatie & indexatie van verzekerde bedragen
Inflatie heeft invloed op de waarde van verzekeringen, waaronder bedrijfsverzekeringen en woonverzekeringen. Het kan leiden tot een situatie waarin het verzekerde bedrag niet meer voldoende is om de kosten te dekken bij schade. Om dit te voorkomen, wordt er gebruik gemaakt van indexatie. Dit betekent dat het verzekerde bedrag automatisch wordt verhoogd naar aanleiding van gestegen prijzen of lonen.

Stel je voor je hebt een huis welke als gevolg van bij brand- of stormschade volledig is verwoest en opnieuw opgebouwd moet worden. De opstalverzekering dient de daarvoor te maken kosten te dekken. Met een hogere inflatie is er sprake van toegenomen kosten voor de gebruikte materialen, grondstoffen en eventuele loonkosten. Met de indexatie van verzekerde bedragen wordt hierin meebewogen en betekent dit dat de uitkering die de verzekerde ontvangt bij schade, nog steeds voldoende is om de kosten van herstel of vervanging te dekken.

Hoe wordt geïndexeerd?
Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) en indexcijfers van CAO-lonen worden vaak gebruikt als indexcijfers om het prijsverloop van goederen en diensten weer te geven. Het CBS stelt deze indexcijfers samen. Door een CBS-prijsindex te gebruiken, kunnen ondernemers hun verkoopprijzen aanpassen en weten klanten hoe de prijzen berekend zijn. Een prijsindex laat met een cijfer zien hoe een prijs van bijvoorbeeld een product of dienst is veranderd in een bepaalde periode.


Bron: CBS, https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/70936ned#shortTableDescription

Waarom indexeren & gevolgen voor de premie
Als de verzekerde waarde niet geïndexeerd wordt, kan het zijn dat de uitkering lager is dan de werkelijke kosten, waardoor de verzekerde zelf moet bijbetalen. Indexatie zorgt er dus voor dat de verzekering waardevast blijft en de verzekerde financieel beschermd blijft tegen onvoorziene kosten.

Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of het verzekerde bedrag nog voldoende is en zo nodig aan te passen. De adviseurs van EVR kunnen hierbij helpen en staan klaar om vragen te beantwoorden via telefoon 070 310 510 5 of via het onderstaande contactformulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie