Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De risico’s van export afdekken met de exportkredietverzekering

De betaalmoraal is in een ander land niet altijd even goed als in Nederland. Voor ondernemers die goederen exporteren kan dat een groot risico zijn. Je wilt immers wel dat de rekening voor geëxporteerde goederen wordt voldaan. Met een exportkredietverzekering kun je het risico beperken.

Met een exportkredietverzekering (EKV) dek je het risico af dat een buitenlandse klant jouw facturen niet kan of wil betalen. Dit type verzekering kun je per klant, omzet en land afsluiten.

Premie exportkredietverzekering
De premie van de EKV is geen standaard bedrag dat voor iedere onderneming gelijk is. Verschillende factoren bepalen het tarief, waaronder het omzetvolume, in welk land je zaken doet en het gedekte percentage bij schade. Daarnaast heeft de hoogte van het eigen risico invloed op de premie. Onze specialisten kunnen het tarief voor jouw onderneming vaststellen.

Wat te doen bij wanbetaling?
Wanneer jouw klant de facturen niet betaalt, kun je de situatie overdragen aan de verzekeraar. Die kan vervolgens een incassoteam inschakelen. Wat als de betaling ook na de incassoprocedure uitblijft, bijvoorbeeld om er simpelweg geen geld meer is? In dat geval keert de verzekeraar onder voorwaarden de geleden schade aan je uit.

Exportkredietverzekering van de overheid
Particuliere verzekeraars bieden doorgaans alleen een EKV aan als het risico te overzien is. Wil je exporteren naar risicovolle landen of voor zeer grote bedragen? In dat geval kun je vaak niet bij hen terecht. Omdat een groot deel van de Nederlandse handel uit export bestaat, heeft de overheid er baat bij dat ondernemers blijven exporteren. Daarom kun je, als particuliere verzekeraars niet in willen staan voor het risico, via de overheid een EKV afsluiten. Dit kan bij Atradius Dutch State Business. Atradius dekt maximaal 90 tot 98 procent van een eventuele schade. Voor commerciële risico’s (bijvoorbeeld het faillissement van een particulier bedrijf) is het maximale gedekte percentage 95 procent.

Naast het betalingsrisico kun je via Atradius ook het zogenoemde ‘manufacturing risk’ verzekeren. Dit draait om het risico dat jij bestelde goederen niet kunt leveren door omstandigheden waar jij zelf geen invloed op hebt. Verdiep je goed in de voorwaarden voordat je een dergelijke verzekering afsluit.

Betere financieringsvoorwaarden met exportkredietverzekering
Het is voor exportondernemingen soms lastiger om een zakelijke lening af te sluiten. Bij het exporteren van goederen gaat het immers niet om een paar tientjes, maar vaak om grote bedragen. Blijft de betaling van een buitenlandse klant uit? Dan kun jij mogelijk ook je lening niet meer terug betalen. Met een EKV wordt dit risico afgedekt, waardoor je mogelijk sneller of tegen een lagere rente een (zakelijke) lening kunt afsluiten.

Als exporteur loop je doorgaans relatief veel risico. Een exportkredietverzekering biedt uitkomst. Benieuwd of deze verzekering relevant is voor jouw onderneming? Wij zoeken het graag voor je uit. Doe je geen zaken over de grens? Ook dan krijg je te maken met bedrijfsrisico’s. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie