Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De Wet toekomst pensioenen (WtP) is aangenomen

Vanaf 1 juli 2023 geldt de nieuwe pensioenwet, maar u zult nog niet meteen veranderingen merken. Er komt een overgangsfase tot 1 januari 2028 zodat u, indien nodig, tijd heeft om de huidige pensioenregeling aan te passen.

Wat gaat er veranderen?

 1. Alle pensioenregelingen worden een beschikbare premieregeling (DC).
  Dat betekent eigenlijk dat er geen pensioenen meer beloofd worden. De inleg staat vast, de uitkering niet. Iedere werknemer bouwt pensioen op in een eigen pensioenpot waar de werkgever en hij/zij geld in doen. Dit geld wordt belegd en de werknemer bepaalt hoeveel risico die daarbij wil lopen.
 2. De premie is voor alle leeftijden gelijk.
  Een stijgende premie naarmate de werknemer ouder wordt, is niet meer toegestaan. In het nieuwe pensioensysteem zijn de premies vlak en leeftijdsonafhankelijk (maximaal 30% van de pensioengrondslag).
 3. Een eenvoudiger nabestaandenpensioen.
  Het partner- en wezenpensioen wordt meer gestandaardiseerd. Nu is het partner- en wezenpensioen nog afhankelijk van het aantal dienstjaren. Dat wordt straks een vast percentage (maximaal 50%) van het salaris. Het wezenpensioen loopt standaard door tot de 25e verjaardag.
 4. Iemand die met pensioen gaat kan een bedrag ineens kiezen.
  Maximaal 10% van de waarde van het pensioen kan worden opgenomen als een bedrag ineens.
 5. De pensioenopbouw van de werknemer begint uiterlijk op 18 jaar.

Wat gaat er voor u veranderen?

 • Vanaf 1 januari 2024 zal de toetredingsleeftijd van 18 jaar gaan gelden. Iedereen van 18 jaar en ouder zal dan aangemeld moeten worden.
 • 10% van de waarde van het pensioen kan op de pensioendatum worden opgenomen als bedrag ineens.

Overgangsperiode tot 1 januari 2028
Voor bestaande werknemers geldt dat ze in de huidige beschikbare premieregeling (ook met een oplopend premiepercentage) mogen blijven zitten, totdat ze uit dienst gaan. Voor een middelloonregeling geldt deze uitzondering niet. Uiterlijk 1 januari 2028 zal een middelloonregeling omgezet moeten zijn naar een beschikbare premieregeling.

Het spreekt voor zich dat met vragen altijd contact met ons opgenomen kan worden. Laat hiervoor vrijblijvend een bericht achter via het onderstaande formulier.

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie