Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Eerste woning kopen? Begin niet meteen op Funda

Het kopen van je eerste huis is een grote stap. Leuk, maar ook spannend. Veel starters hebben de neiging om direct Funda af te struinen op zoek naar mooie woningen. Hoe verleidelijk ook, je kunt beter eerst tijd steken in een goede voorbereiding. Op die manier weet je wat de mogelijkheden zijn en of die passen bij jouw woonwensen. 

Voordat je op Funda gaat zoeken naar je eerste koophuis, is het belangrijk om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Je maximale leencapaciteit wordt berekend op basis van je inkomen en andere verplichtingen. Houd in gedachten dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Ga je de woning meteen verduurzamen, dan is het maximum 106 procent.

Maximale hypotheek en woonlasten
Overweeg hoeveel je wilt uitgeven aan woonlasten. Denk niet alleen aan wat je maximaal kunt lenen, maar ook aan wat je comfortabel kunt betalen. Misschien ga je een paar keer per jaar op vakantie en wil je deze luxe niet graag opgeven. Goed om daar rekening mee te houden.

Hoeveel spaargeld kan je inzetten?
Bij het kopen van een huis bestaan de kosten niet alleen uit de koopsom zelf. Denk aan notaris-, advies- en taxatiekosten, ook wel bekend als kosten koper (k.k.). Daarnaast moet je rekening houden met de overdrachtsbelasting. Deze belasting bedraagt meestal 2% van de koopsom, tenzij je in aanmerking komt voor de starters vrijstelling. In dit recente artikel lees je hoeveel eigen geld je nodig hebt om een woning te kunnen kopen.

Los van de genoemde kosten is het verstandig om spaargeld op te bouwen voor onderhoud aan de woning. Naast kosten voor je woning heb je ook een buffer nodig voor andere onvoorziene kosten, bijvoorbeeld als je auto of wasmachine kapot gaat.

Denk na over risico’s in de toekomst
Bij het kopen van een huis ben je volledig aansprakelijk voor de hypotheek. Het niet kunnen betalen van de hypotheek maandlasten kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk aan arbeidsongeschiktheid, een scheiding of na het overlijden van een huisgenoot. Om risico's te beperken, kun je overwegen om de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Woonlastenverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering

Daarnaast kun je schade aan het huis zelf verzekeren met een opstalverzekering, die vaak verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie als extra vangnet
In 2023 kun je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je een huis koopt dat minder kost dan € 405.000, of € 429.300 als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. NHG biedt een extra vangnet in situaties waarin je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld na een scheiding. Als je een NHG-hypotheek afsluit, betaal je een eenmalige vergoeding aan NHG. In 2023 is dit 0.6 procent van het hypotheekbedrag.

Wil jij binnenkort je eerste woning gaan kopen? Laat je vooraf goed adviseren zodat je weet waar je aan toe bent. Uiteraard kunnen wij je adviseren en begeleiden bij het afsluiten van de hypotheek. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie