Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente vastzetten: kort of lang?

De hypotheekrente vastzetten is als het kiezen van een outfit voor een belangrijk gala: het moet passen bij de gelegenheid en je moet je er goed bij voelen. Ga je voor kort of kies je toch voor een langere periode? Beide hebben hun voor- en nadelen. We geven je handvatten die richting geven bij het maken van de keus.

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keus uit een variabele rente, een kortlopende rente (tot circa vijf jaar) en langer vaststaande rentes. Het merendeel van de huizenkopers kiest ervoor om de rente 10 of 20 jaar vast te zetten.

Voordelen korte rentevaste periode

Lagere rente
Over het algemeen bieden banken een lagere rente voor kortere periodes. Dit levert je mogelijk een voordeel in maandlasten op. In de huidige markt gaat het niet altijd op. De hypotheekrente 10 jaar vastzetten (4.07%) kan tegen een lagere rente dan 1 jaar vast (4,18%). De laagste variabele rente ligt met 3% wel lager.

Flexibiliteit
Mocht de rente dalen, dan kan je daar sneller van profiteren na afloop van je korte rentevaste periode. Je kunt dan opnieuw de scherpste hypotheekrente kiezen. De keerzijde is dat het ook een risico kan zijn als de hypotheekrente stijgt. In die situatie ga je er mogelijk op achteruit na het aflopen van de rentevaste periode.

Voordelen lange rentevaste periode

Zekerheid
Voor een lange tijd weet je wat je maandlasten zullen zijn. Dit geeft rust. Als de hypotheekrente na verloop van tijd stijgt, heeft dat voor jou geen nadelige gevolgen. Dat de rente bij aanvang iets hoger kan liggen dan bij een kortere termijn neem je op de koop toe.

Minder omkijken naar
Je hoeft je minder vaak bezig te houden met het opnieuw bekijken van je hypotheek, wat tijd en wellicht kosten bespaart. Overigens kan je vaak ook afspreken dat een rentetermijn van bijvoorbeeld 1 jaar zonder tegenbericht automatisch doorloopt.

 Richting hypotheekrente
Zijn de rentes historisch laag? Dan kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. We hebben in het afgelopen jaar juist een stevige verhoging van de rente gezien. In dat kader is het de vraag in hoeverre 20 of zelfs 30 jaar vast op dit moment het beste perspectief biedt, in vergelijking tot een hypotheek met een kortere looptijd en lagere rente.

Persoonlijke situatie en voorkeuren
Je eigen situatie en wensen wegen ook mee bij de keus voor kort of lang. Vind je het prettig om zekerheid te hebben over je maandlasten, of vind je het niet erg als deze fluctueren en ben je bereid om het risico te nemen op mogelijke rentestijgingen? Check daarnaast ook de voorwaarden van de hypotheek. In hoeverre kan je bijvoorbeeld extra aflossen zonder dat je daarvoor boeterente betaalt. Vragen die mee kunnen wegen bij het maken van de keus.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en persoonlijk advies? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in, we staan voor je klaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie