Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

7x besparen op de zorgverzekering 2024

De gemiddelde zorgverzekering 2024 is duurder dan dit jaar. Op zich is dit geen groot nieuws, al jaren loop de zorgpremie op. Volgend jaar is helaas geen uitzondering. Reden genoeg om goed te bekijken of je kunt besparen op jouw zorgpolis. Heb je al aan deze 7 tips gedacht?  

1. Vrijwillig verhogen eigen risico
Bij de zorgverzekering hoort een verplicht eigen risico. Dit is een bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de zorgverzekering de kosten vergoedt. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag vrijwillig te verhogen, in ruil voor een lagere zorgpremie. Neem bij de keus wel mee dat dit vooral gunstig is als je weinig zorgkosten verwacht, want bij hoge zorgkosten betaal je meer zelf.

2. Soort basiszorgverzekering
Alhoewel de inhoud van de basiszorgverzekering in principe hetzelfde is, zijn er toch verschillende polissen. De verschillen worden in dit eerdere artikel toegelicht. In ieder geval bepaalt je keus zowel je premie als de vrijheid die je hebt bij het kiezen van zorgverleners.

3. Aanvullende verzekeringen
Bedenk goed welke aanvullende verzekeringen je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een tandartsverzekering, maar ga je al jaren slechts één keer per jaar voor een controle? Dan kunnen de kosten van de aanvullende verzekering hoger zijn dan wat je daadwerkelijk aan zorg gebruikt. Bedenk jaarlijks welke zorg je nodig verwacht te hebben en pas je aanvullende verzekeringen daarop aan. Houd daarbij rekening met mogelijke tegenvallers.

4. Kinderen onder de 18
Kinderen tot 18 jaar kunnen kosteloos op de basisverzekering van een van de ouders worden bijgeschreven. Voeg ze toe aan de meest uitgebreide polis, zodat ze kosteloos van deze extra dekking kunnen profiteren. Let op: enkele zorgverzekeraars brengen voor bepaalde aanvullende verzekeringen toch een (gereduceerde) premie in rekening voor kinderen onder de 18.

5. Collectiviteitskorting zorgverzekering
Veel werkgevers, verenigingen en bonden bieden een collectieve zorgverzekering aan, al is deze in de afgelopen jaren wel versoberd. Als lid of werknemer kun je dan profiteren van een korting op de premie. Bekijk wel of het daadwerkelijk voordeel oplevert. Een korting betekent niet altijd dat het de goedkoopste optie is. Bovendien is er bij een collectief soms zorg verzekerd die voor jou niet relevant is.

6. Samen op één polis?
Het lijkt handig om samen met je partner en eventuele andere gezinsleden onder één polis te vallen. Financieel gezien is dit niet altijd de slimste keuze. De kans is groot dat niet iedereen dezelfde zorg nodig heeft. Hierdoor bestaat het risico dat jullie betalen voor dekking waar je waarschijnlijk geen gebruik van maakt. Een aparte polis is het alternatief.

7. Per jaar betalen
Veel zorgverzekeraars bieden een korting aan als je de premie in één keer voor het hele jaar betaalt, in plaats van maandelijks. Een eenvoudige manier om op je zorgverzekering te besparen. Houd er wel rekening mee dat je in één keer een flink bedrag op moet hoesten.

Het kiezen van een zorgverzekering is een persoonlijke afweging. Wat voor de een de beste optie is, is dat voor de ander niet. Besparen op de zorgverzekering is vaak goed mogelijk. Let er goed op dat de dekking blijft aansluiten op jouw wensen en zorgvraag. Zo verklein je het risico op onvoorziene zorgkosten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie