Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente koerst lager

Sinds begin vorig jaar is de hypotheekrente explosief gestegen. Deze stijging zette dit jaar door, al ging het met minder grote sprongen. In de afgelopen weken is een kentering te zien. Een groot aantal geldverstrekkers verlaagde de hypotheekrente. Goed nieuws als je op het punt staat om een huis te kopen of je toe bent aan het verlengen van je hypotheek.

Wie in januari 2021 een hypotheek afsloot met een rentevaste termijn van 20 jaar, kon dit doen tegen 1,2 (!) procent hypotheekrente. Sinds die tijd ging de laagste hypotheekrente voor hetzelfde rentevaste termijn omhoog, tot 4,34 procent begin deze maand. Ook hypotheken met andere rentevaste termijnen steeg in een soortgelijk tempo.

Dalende trend hypotheekrente
November gaat eindigen met een gemiddeld lagere hypotheekrente dan in het begin van de maand. Iets dat we lang niet meer gezien hebben. Het verschil in hypotheekrente is:

Waar komt de trendbreuk vandaan?
De trendbreuk heeft meerdere oorzaken. Geldverstrekkers baseren de hypotheekrentes onder andere op de rente die ze rekenen als ze aan bedrijven of aan elkaar geld uitlenen. Dit heeft vooral invloed op de variabele en kortlopende hypotheekrentes.

Kijken we naar rentevaste termijnen van bijvoorbeeld 20 en 30 jaar, dan is vooral het rentebeleid van Centrale Banken van belang. Deze instanties hebben de rentes sinds vorig jaar fors verhoogd, om daarmee de sterk oplopende inflatie in te dammen. Inmiddels is de noodzaak voor verdere verhogingen afgenomen en wordt zelfs weer rekening gehouden met het verlagen van de rente in het komende jaar.

Laagste hypotheekrente hangt af van je situatie
De laagste mogelijke hypotheekrente hangt af van verschillende factoren. Koop je een woning met een energielabel B of hoger? In die situatie kom je niet in aanmerking voor rentekorting die veel geldverstrekkers bieden bij woningen met een A-label. Daarnaast kan ook de inleg van eigen spaargeld verschil maken. De hypotheekrente is doorgaans lager naarmate je een groter deel van de woningwaarde zelf inlegt.

Let bij het afsluiten van de hypotheek niet alleen op de laagst mogelijke hypotheekrente. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden als je de hypotheek mee wilt nemen bij een verhuizing en hoeveel kun je eventueel boetevrij extra aflossen? Een hypotheek die goed aansluit op je situatie en wensen is niet altijd die met de allerlaagste rente.

De daling van de gemiddelde hypotheekrente in de afgelopen weken is beperkt, in verhouding tot de forse eerdere stijging. Mogelijk zit er meer in het vat en daalt de hypotheekrente verder, zeker als de inflatie verder afneemt. Wil je weten wat in jouw situatie de laagste hypotheekrente is? Geef dit eenvoudig door via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie