Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Opstalverzekering: ga je voor de standaard of uitgebreide dekking?

Bij het afsluiten van een opstalverzekering kun je kiezen uit de standaard dekking of gaan voor een meer uitgebreide versie. In het laatste geval vallen meer soorten schade aan je woning onder de dekking van de verzekering. In dit artikel zoomen we in op de verschillen, met daarbij de vraag in welke situatie een uitgebreide dekking aan te raden is. 

In basis dekt een opstalverzekering schade aan je huis en alle vaste onderdelen. Denk daarbij aan het dak, muren en bijvoorbeeld ook de ingebouwde open haard en keuken. Zaken als meubels en een vloer die er relatief eenvoudig uit kan, vallen onder de inboedelverzekering.

Verschillen standaard en uitgebreide dekking opstalverzekering
Sluit je een standaard opstalverzekering, dan gelden de basisvoorwaarden. Tegen een meerprijs kun je dit uitbreiden. De grootste verschillen zijn:

  • Basisdekking opstalverzekering
    De reguliere dekking biedt dekking voor de meest gangbare risico's. Zo kun je na schade door brand, storm, blikseminslag, en inbraak terecht bij je opstalverzekeraar. In veel gevallen zijn ook water- en rookschade gedekt.

  • Uitgebreide opstalverzekering
    De uitgebreide versie is een aanvulling op de standaard dekking. Voorbeelden van mogelijke extra dekking zijn schades door sneeuwval, vandalisme en storm. Hier valt ook een boom onder die omwaait en schade aan je woning veroorzaakt. Zelfs schade die je onbedoeld zelf hebt veroorzaakt kan onder de dekking vallen.

  • Aanvullende dekkingen opstalverzekeringen
    Los van de standaard of uitgebreide dekking heb je ook extra uitbreidingen op de dekking die je kunt toevoegen aan de opstalverzekering. Op deze manier kun je onder andere het glas (ramen) in je woning goed verzekeren.


Welke soorten schades en in hoeverre deze verzekerd zijn, bepaalt de verzekeraar zelf. Neem dan ook goed de voorwaarden van je opstalverzekeraar door voor de exacte dekking in jouw situatie. Daarnaast zijn er gebruikelijke uitsluitingen op de dekking, waaronder opzettelijk veroorzaakte schade of schade door slecht onderhoud.

Wanneer kiezen voor een uitgebreide opstalverzekering?
Een uitgebreide opstalverzekering is niet altijd nodig. Toch zijn er verschillende redenen om hier wel voor te kiezen. Bijvoorbeeld als je minder risico wilt lopen en bereid bent om iets meer te betalen voor een uitgebreidere dekking. Ook wanneer je een duurder type woning bezit of een huis hebt met specifieke historische elementen, kan het zinvol zijn om verder te kijken dan de standaard. Woon je in een gebied waar de wind vrij spel heeft en hoop je bij iedere storm dat de bomen rond je woning het houden? Een meer uitgebreide opstalverzekering lijkt geen overbodige luxe.

De beste keus voor een opstalverzekering is zowel afhankelijk van je woonsituatie als het risico dat je bereid bent te nemen. Wij helpen je graag met het kiezen van de woonverzekeringen die bij je passen. Heb je vragen over je huidige verzekeringen of wil je een nieuwe afsluiten? Laat een vrijblijvend bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie