Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Cyberverzekering nog relevanter door AI

2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin Artificiële Intelligentie (AI) doorbrak. De technologie biedt mogelijkheden om ons werk efficiënter en innovatiever te maken. Van het automatiseren van routineklussen tot het uitvoeren van relatief ingewikkelde programmering, AI kan assisteren. Maar zoals bij veel vernieuwingen heeft ook AI een schaduwkant. Voor cybercriminelen kan het een handig hulpmiddel zijn.

Terwijl bedrijven enthousiast aan de slag gaan met AI, is er niet altijd veel aandacht voor de beveiligingsrisico's. Het Digital Trust Center (DTC) luidt , in samenwerking met de politie, de noodklok over de gevaren die generatieve AI met zich mee kan brengen op de werkvloer. Cybercriminelen zetten de nieuwe technologie in voor kwaadaardige doeleinden.

Van identiteitsfraude tot malware
Denk hierbij aan identiteitsfraude, waarbij AI gebruikt wordt om stemmen na te bootsen of geloofwaardige teksten te genereren voor CEO-fraude. Een ander voorbeeld is het verspreiden van desinformatie, waarbij AI-authentiek lijkende teksten kan genereren op een schaal en snelheid die voorheen ondenkbaar waren.

AI kan ook worden ingezet voor het inbreken of overnemen van IT-systemen met zogenoemde malware. Waar cybercriminelen deze schadelijke software voorheen zelf moesten programmeren, kunnen ze hier nu AI tools voor gebruiken. Hiervoor is minder kennis en tijd nodig.

Ga voorzichtig om met AI
Maak je zelf ook gebruik van AI-tools? Zorg dat je geen informatie deelt die je bijvoorbeeld ook niet via je social kanalen zou delen, zo waarschuwt ook de politie. Hierbij gaat het vooral om (gevoelige) bedrijfsinformatie, namen van personen of zelfs het genereren van wachtwoorden. Onder andere Chat GPT gebruikt talloze bronnen voor het perfectioneren van hun taalmodel. Alles wat je invoert, kan dus in principe hergebruikt worden.

Hoewel er inmiddels ook betaalde AI-tools bestaan die de ingevoerde informatie niet hergebruiken, is de algemene regel duidelijk: vermijd het invoeren van vertrouwelijke gegevens in deze systemen.

Cyberverzekering
Om de toenemende cyberrisico's het hoofd te bieden, is het afsluiten van een cyberverzekering een logische stap. Deze verzekeringen bieden niet alleen financiële bescherming tegen de gevolgen van cyberincidenten, maar leggen ook de nadruk op preventie. Ben je ondanks alle voorzorg toch slachtoffer van cybercriminaliteit? Een verzekering kan praktische ondersteuning bieden na een incident.

Zoals iedere verzekering heeft ook de cyber variant voorwaarden. Een voorbeeld is je eigen verantwoordelijkheid. Heb je te weinig gedaan om cybercriminaliteit te voorkomen of de gevolgen te beperken, dan loop je het risico dat de verzekeraar de schade niet (volledig) dekt.

Artificiële Intelligentie kan de mensheid een flinke stap vooruit brengen. Desondanks blijft het belangrijk om ook de risico’s goed voor ogen te houden. Ben je benieuwd naar een cyberverzekering die aansluit bij jouw bedrijfssituatie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. Onze specialisten nemen vervolgens contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie