Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Fors meer hypotheekaanvragen. Vooral voor nieuwbouw

In de eerste drie maanden van 2024 groeit de hypotheekmarkt stevig. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde maar liefst 115.108 aanvragen voor hypotheken. Een stijging van 26,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toen stond de teller op 91.050. Vooral de aanvragen van mensen die hun eigen woning verruilden voor nieuwbouw, steeg explosief.

Eind 2023 was er al een voorzichtig herstel te zien. Het eerste kwartaal van 2024 bevestigt deze stijgende lijn. Van alle aanvragen waren er 69.634 voor de aankoop van een woning, een toename van 26%. Het aantal voor oversluiten of bijlenen kwam neer op 45.474 aanvragen, ofwel een groei van 27%. Gezien de gestegen hypotheekrente zal vooral het extra lenen verantwoordelijk zijn voor deze stijging.

Gemiddeld hypotheekbedrag stijgt naar €364.640
Ook het gemiddelde hypotheekbedrag is gestegen, naar €364.640. In hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dit bedrag nog 7% (€339.115) lager. Hiermee loopt de toename vrijwel gelijk op met de stijging van de gemiddelde woningwaarde. Uit de cijfers blijkt dat kopers in verhouding meer lenen ten opzichte van hun inkomen. Waar dit eerst gemiddeld 3,93 keer het bruto jaarinkomen was, is dit nu gestegen naar 4,02 keer.

Toename hypotheekaanvragen voor nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen trokken vorig jaar al veel kopers, zeker als ze relatief betaalbaar waren. Deze trend zet door met een flinke stijging in hypotheekaanvragen voor nieuwbouw. De grootste stijging is veroorzaakt door mensen die al een eigen woning hebben en opschuiven naar nieuwbouw. Het aantal aanvragen in deze groep nam met maar liefst 79% toe. Als we naar het totaalplaatje kijken, is het aantal aanvragen voor nieuwbouwwoningen verdubbeld van 5.623 naar 11.476.

Starters en verbouwers stevige stijgers
Ook bij starters op de woningmarkt, vooral die in het hogere segment, zag HDN een groei van 40% in het aantal hypotheekaanvragen. De meeste hypotheekaanvragen werden echter gedaan door mensen die hun huis willen verbouwen of verduurzamen. Voor het aanpassen van de woning werden 23.930 hypotheekaanvragen geregistreerd. Door de krappe woningmarkt kiezen veel woningeigenaren voor verbouwen in plaats van verhuizen.

Eigen inleg starters hoger
Over het algemeen was er minder eigen geld nodig bij de aankoop van een woning, met een lichte daling naar gemiddeld €40.070. Dit geldt helaas niet voor starters op de woningmarkt. Zij kunnen de stijging van de woningprijzen minder snel volgen omdat het inkomen aan het begin van hun carrière relatief laag is. De gemiddelde starter moest tot €42.000 aan eigen geld inbrengen. Opstromers die kozen voor een nieuwbouwwoning hadden het iets gemakkelijker. Hun benodigde eigen inleg daalde met meer dan 16% naar €34.350.

Heb je ook een woning op het oog of ben je van plan om je huidige woning te verbouwen? Zorg dat je goed op de hoogte bent van je financiële mogelijkheden. Vul voor hulp hierbij het onderstaande formulier in. We kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie