Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Opleving verkoop nieuwbouwwoningen in moeizame markt

In het laatste kwartaal van 2023 werden in totaal 6.100 nieuwbouwwoningen verkocht, zo rapporteert het CBS. Dit betekent een stijging van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks deze toename eind vorig jaar hoeft de vlag niet meteen uit. Over heel vorig jaar werd het laagste aantal nieuwe woningen verkocht in 5 jaar. 

De prijzen van deze nieuwbouwwoningen zaten ook in de lift, met een toename van 3% vergeleken met vorig jaar. Volgens de laatste cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat, kostte een gemiddelde nieuwbouwwoning zo'n 502.000 euro. Een stevig prijskaartje, dat niet voor iedereen binnen het financiële bereik valt.

Nieuwbouw versus bestaande woningen
Nieuwbouw won het in het laatste kwartaal wel van bestaande woningen. In die categorie daalde het aantal verkopen licht (-1.6%). Naast het aantal deed ook de prijs een klein stapje terug, met een gemiddelde prijs rond 422.000 euro. Dit is 0,3% lager dan het jaar ervoor. Met deze cijfers in het achterhoofd is de toename bij nieuwbouw opvallend. Een mogelijke verklaring is het beperkte aanbod aan te koop staande woningen, waardoor kopers eerder hun pijlen richten op nieuwbouw.

Huizenprijs in heel Europa
Kijken we over de grens, dan steeg de gemiddelde prijs in heel Europa met 0,1%. Hierbij gaat het om zowel nieuwbouw als bestaande woningen. In 18 EU-lidstaten was er sprake van een stijging. Polen sprong eruit met een indrukwekkende stijging van 13%, terwijl de prijzen in Luxemburg juist door het putje gingen met een daling van 14%.

Voordelen nieuwbouw
Gemiddeld betaal je voor een nieuwbouwwoning meer dan voor bestaande bouw. Voor deze meerprijs krijg je wel enkele specifieke voordelen. De belangrijkste zijn:

 • Energie-efficiëntie
  Nieuwbouwwoningen voldoen aan de nieuwste energienormen, wat zorgt voor een lagere energierekening.
 • Modern comfort
  Nieuwbouwwoningen zijn vaak voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van verwarming, isolatie en smart home-toepassingen. Dit is goed voor het wooncomfort.
 • Onderhoudsarm
  Bij nieuwbouw hoef je de eerste jaren weinig tot geen onderhoud te verwachten, waardoor je relatief weinig onderhoudskosten maakt in die periode.
 • Personalisatie
  Vaak kun je als koper inspraak hebben in de indeling en afwerking van de woning, waardoor deze helemaal naar jouw smaak en wensen kan worden aangepast.
 • Garantie
  Nieuwbouwwoningen komen meestal met garanties op de constructie en gebruikte materialen. Een stukje zekerheid die je doorgaans niet krijgt bij een bestaande woning.

Ben je benieuwd of je met jouw inkomen in aanmerking zou komen voor een instapklare, gloednieuwe woning? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier. We berekenen het graag voor je.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie