Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Benut als ondernemer je jaarruimte

In Nederland is de jaarruimte een belangrijk begrip als het gaat om pensioenopbouw. Het staat voor de maximale hoeveelheid belastingvrije inleg die je als ondernemer kunt doen in je pensioenregeling. Dit bedrag kun je aftrekken van je belastbaar inkomen, wat gunstig is voor de belasting die je betaalt over dat jaar.

De berekening van de jaarruimte is afhankelijk van je inkomen in het voorgaande jaar en de pensioenopbouw die je in dat jaar hebt gemist. Enkele zaken spelen hierbij een rol, waaronder dus je jaarinkomen en pensioengevend inkomen. Het laatste is je bruto-inkomen, verminderd met bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en mkb- winstvrijstelling. Ook de AOW-franchise is van belang, ofwel het deel van je inkomen waarover je geen pensioen opbouwt omdat je later een AOW-uitkering ontvangt.

Fiscale jaarruimte formule
De jaarruimte kun je berekenen aan de hand van de jaarruimte formule. Deze formule kan jaarlijks variëren. Voor 2024 is de formule: 13,3% van het pensioengevend inkomen, met aftrek van de de AOW-franchise. Hier kun je vervolgens niet-gebruikte jaarruimte van de voorgaande 10 jaar bovenop tellen. Het maximum bedrag aan jaarruimte voor 2024 is vastgesteld op €34.272.

Check periodiek je jaarruimte
Als ondernemer moet je zelf actief met je pensioen bezig zijn, omdat je geen werkgever hebt die dit voor je regelt. Een eerste stap is ervoor te zorgen dat je jaarlijks controleert hoeveel jaarruimte je hebt. Dit kan door je jaarinkomen, pensioengevend inkomen en de AOW-franchise te berekenen.

Gebruik de jaarruimte
Het is verstandig om je jaarruimte te gebruiken om te pensioensparen. Dit kan door middel van lijfrentes, bankspaarproducten of andere pensioenproducten. Het geld dat je hierin stort, kun je aftrekken van je belastbaar inkomen, wat je een belastingvoordeel oplevert.

Wisselende inkomsten
Als ondernemer heb je vaak te maken met wisselende inkomsten. Het voordeel van pensioensparen met jaarruimte is dat het flexibel is. Je kunt het ene jaar meer inleggen en het andere jaar minder, afhankelijk van je financiële situatie.

Heb je in voorgaande jaren niet maximaal gespaard, dan kun je gebruik maken van je reserveringsruimte. Dit is de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Dit kan vooral handig zijn als je in een bepaald jaar een hoger inkomen hebt en extra wilt sparen voor je pensioen.

Belastingvoordeel
Het grootste voordeel van het benutten van je jaarruimte is het belastingvoordeel. Je stortingen zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen, wat betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Hierdoor houd je netto meer over om te sparen of te investeren in je onderneming. Door jaarlijks je jaarruimte te benutten, bouw je bovendien structureel aan je pensioen. Dit zorgt ervoor dat je later niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Ben je benieuwd hoe jij ervoor staat wat betreft je pensioen? We kijken graag met je mee. Uiteraard nemen we bij de inventarisatie ook de jaarruimte mee. Laat voor meer informatie een bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie