Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

2 op de 3 woningen boven de vraagprijs verkocht

In het tweede kwartaal van 2024 is overbieden op een woning verder de norm geworden. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werd bij 67% van de verkochte woningen meer geboden dan de vraagprijs. Dit is een behoorlijke stijging vergeleken met de voorgaande periodes. Een kwartaal eerder was dit nog 56% en een jaar geleden slechts 39%. 

Gemiddeld wordt er 4,3% meer betaald dan de vraagprijs, wat neerkomt op ongeveer 20.000 euro bij de gemiddelde verkoopprijs. In het eerste kwartaal van 2024 lag het percentage nog op 2%.

Overbieden per type woning
Voor tussenwoningen en appartementen ligt het percentage hoger dan het gemiddelde, namelijk 5% tot 7%. Hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen worden gemiddeld 3% tot 5% boven de vraagprijs verkocht. Vrijstaande woningen zijn de enige categorie waar gemiddeld minder dan de vraagprijs wordt betaald (-0,4%).

Regionale verschillen
Er zijn aanzienlijke regionale verschillen als het gaat om overbieden. In stedelijke gebieden zoals Flevoland, Utrecht, en de Gooi- en Vechtstreek wordt bij 75% van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden. In Friesland en Zeeland is dit aandeel iets lager, maar nog steeds significant, met 40% tot 60% van de verkopen boven de vraagprijs. Historisch gezien is dit nog steeds erg hoog.

Woningen sneller verkocht
Naast het feit dat er veel wordt overboden, worden woningen ook steeds sneller verkocht. In het tweede kwartaal van 2024 was de gemiddelde verkooptijd van een woning slechts 27 dagen. Dit is 7 dagen korter dan zowel het eerste kwartaal van 2024 als een jaar eerder.

Verschillen per Woningtype
De verkoopsnelheid varieert per type woning:

  • Tussenwoningen: Gemiddeld 24 dagen op de markt.
  • Hoekwoningen: Gemiddeld 25 dagen.
  • 2-onder-1-kap woningen: Gemiddeld 26 dagen.
  • Vrijstaande woningen: Gemiddeld 38 dagen.
  • Appartementen: Gemiddeld 26 dagen.

Let hierop bij overbieden op een woning
Overbieden op een woning hoeft geen probleem te zijn, zolang het past bij je financiële situatie. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk een hoger risico loopt wanneer de huizenprijzen dalen. In die situatie kan de waarde van de woning onder je hypotheekschuld terecht komen, wat weer kan leiden tot een restschuld bij verkoop. Op dit moment geen voor de hand liggend scenario, maar wel goed om rekening mee te houden.

Wil je daarnaast meer bieden dan de getaxeerde waarde van de woning? Houd er rekening mee dat je voor het deel boven de woningwaarde eigen geld nodig hebt. Naast dit deel heb je dan ook voor de kosten koper, waaronder advieskosten en kosten voor de notaris, eigen geld nodig.

Heb je een geschikte woning op het oog? In veel situaties ontkom je er niet aan om meer te bieden dan de vraagprijs. Ga goed bij jezelf na hoe ver jij kunt en wilt gaan. Kun je hulp gebruiken om dit in kaart te brengen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.

 

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie