Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Schade door noodweer? Dit dekt de gemiddelde woonverzekering

De eerste zomerstorm van 2024 is een feit. Afgelopen zaterdag werden windstoten tot 100 kilometer per uur gemeten. Een dergelijke windkracht staat garant voor vallende takken, omgewaaide schuttingen en rondvliegende spullen. Heb jij ook schade aan je woning of spullen door de storm? Dit kun je verwachten van je opstal- en inboedelverzekering.

Bij het in kaart brengen van de dekking van woonverzekeringen maken we onderscheid in je woning zelf, spullen in huis en alles in en rond je tuin.

Schade aan de woning zelf
Een opstalverzekering dekt schade aan de vaste onderdelen van je woning. Denk aan het dak, de muren, de vloeren en alles wat vastzit aan het huis. Dus als de wind een dakpan eraf blaast of er een boom op je huis valt, kan je aanspraak maken op de opstalverzekering. Ook als je een schutting of een garage hebt die deel uitmaakt van je eigendom, valt dit onder de opstalverzekering. Let bij de opstalverzekering op de voorwaarden. Zo kan er bijvoorbeeld een maximumvergoeding gelden en kan een deel van de schade voor eigen rekening zijn. 

Schade aan spullen in huis (en in de schuur)
Spullen in het huis vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan je losse spullen in huis. Je meubels, elektronica, kleding, eigenlijk alles wat je kunt oppakken en verplaatsen. Stel je voor, de wind slaat een raam kapot en je televisie wordt beschadigd door binnenwaaiende regen. De inboedelverzekering kan de schade vergoeden.

Een inboedelverzekering dekt vaak ook spullen in bijgebouwen zoals een schuur, mits deze goed afgesloten zijn. Handig om te weten als je bijvoorbeeld dure tuinmeubels in de schuur hebt staan. Vergeet niet om goed in de polisvoorwaarden te kijken naar uitsluitingen en voorwaarden. Zo kan het zijn dat er een maximumbedrag geldt voor specifieke spullen, zoals sieraden en elektronica.

Schade aan spullen rondom het huis
Inmiddels weten we hoe het zit met spullen in huis en het huis zelf. Hoe zit het met de spullen in de tuin en rondom het huis? Denk aan de dure BBQ, tuinmeubels of het verwarmde zwembad. Hoewel sommige woonverzekeringen deze spullen deels dekken, is het vaak niet standaard en kan er een extra dekking nodig zijn.

Het is slim om na te gaan of je tuinspullen onder de opstal- of inboedelverzekering vallen en wat precies gedekt wordt. Sommige verzekeringen bieden een beperkte dekking voor schade aan tuinmeubels door storm, maar dit kan variëren per verzekeraar.

Voorwaarden en uitsluitingen
Houd rekening met de voorwaarden en uitsluitingen die verzekeraars hanteren. De gemiddelde verzekeraar zal schade bijvoorbeeld niet vergoeden als deze is ontstaan door nalatigheid, zoals een slecht onderhouden dak. Ook kan er een eigen risico van toepassing zijn, wat betekent dat je zelf een deel van de schade moet betalen voordat de verzekering in actie komt.

Verder kunnen er specifieke uitsluitingen zijn voor bepaalde soorten schade. Denk aan schade door vallende bomen die in slechte staat waren of schade door stormvloeden. Daarom is het altijd raadzaam om de polisvoorwaarden goed door te nemen en bij twijfel contact op te nemen met je verzekeraar.

Zorg ervoor dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij de verzekeraar. Voorkom verder dat de schade kan verergeren. Heb je hulp hierbij nodig of ben je benieuwd of jouw woonverzekering schade door storm dekt? We helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie