Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente verder gedaald: 6 manieren om te profiteren

De afgelopen weken daalde de gemiddelde hypotheekrente verder. Hiermee werd de laagste stand in twee jaar tijd bereikt. Als huiseigenaar kun je op verschillende manieren profiteren van deze daling. Vaak moet je hier wel zelf voor in actie komen. We geven alvast een voorzet met 6 mogelijkheden. 

Wie vorig jaar november een hypotheek afsloot, betaalde minimaal 4,42 procent rente per jaar. Afgelopen februari was de laagste mogelijke hypotheekrente voor deze termijn 3.83 procent. Door economische ontwikkelingen daalde de rente in de maanden daarna met kleine stapjes. Inmiddels staat er 3.72 procent op de borden. Ook hypotheken met andere rentevast termijnen, evenals de variabele rente, daalden in deze periode. 

Mogelijk kun jij hier ook van profiteren op één van de volgende manieren:

1. Rente vastzetten
Heb je momenteel een hypotheek met een variabele rente of een korte rentevaste periode, zoals één jaar? Dan kan het interessant zijn om je rente voor een langere tijd vast te zetten, vooral omdat de rente momenteel laag is. Dit geeft je namelijk zekerheid over je maandlasten voor een langere periode. In een tijd van dalende rentes is dit aantrekkelijk, omdat je jezelf beschermt tegen mogelijke rentestijgingen in de toekomst. Het nadeel is wel dat je niet profiteert als de rente nog verder zakt. Denk daarom ook na over je toekomstige financiële situatie bij het maken van deze keuze. We denken uiteraard graag met je mee.

2. Oversluiten van je hypotheek
Bij het oversluiten van je hypotheek vervang je je huidige hypotheek door een nieuwe, vaak tegen een lagere rente. Dit kan je maandlasten verlagen, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken, zoals advieskosten en eventuele boetes voor vervroegd aflossen. Oversluiten wordt meestal interessanter als de rentevaste periode van je huidige hypotheek bijna afloopt.

3. Verlaging van de rente-opslag
Als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan het lonen om te kijken naar het verlagen van je renteopslag. Deze opslag is een extra percentage dat banken vragen als compensatie voor het risico dat zij lopen bij het verstrekken van de hypotheek. Naarmate je meer hebt afgelost of je woning in waarde is gestegen, loopt de bank minder risico. Dit kan aanleiding zijn om de renteopslag te verlagen, waardoor je minder rente betaalt. Vaak moet je zelf het initiatief nemen om dit aan te vragen, vooral als je woningwaarde is gestegen.

4. Extra Inleggen bij een spaarhypotheek
Heb je een spaarhypotheek met een relatief hoge rente? Dan kan de huidige lage rente een kans bieden. Door extra in te leggen op je spaarhypotheek, profiteer je van de hogere rente die je ontvangt op het spaardeel van je hypotheek. Deze rentevergoeding is vaak aantrekkelijker dan die op een reguliere spaarrekening. Door extra te storten, kun je de looptijd van je hypotheek verkorten of je maandlasten verlagen.

5. Verhuizen
De dalende rente kan ook het ideale moment zijn om te verhuizen. Misschien kom je een woning tegen die beter aansluit bij je huidige levensfase of wensen. Een bijkomend voordeel is dat je je bestaande hypotheek kunt beëindigen zonder extra kosten, omdat je bij verhuizing geen boete betaalt voor het openbreken van je huidige contract. Als je een vergelijkbare woning koopt, kunnen je maandlasten lager uitvallen. Daarnaast biedt de lagere rente wellicht de mogelijkheid om een groter huis te kopen als dit past bij je financiële situatie.

6. Aflossen met spaargeld
Ook als de hypotheekrente laag is, kan het aantrekkelijk zijn om extra af te lossen op je hypotheek met spaargeld. In veel gevallen levert sparen op een spaarrekening minder op dan wat je aan rente betaalt op je hypotheekschuld. Door af te lossen verlaag je het uitstaande hypotheekbedrag, wat direct leidt tot lagere maandlasten. Bovendien ben je hierdoor eerder schuldenvrij.

In hoeverre - en op welke manieren - je kunt profiteren van de gedaalde hypotheekrente verschilt per persoon. Jouw huidige hypotheek, woonwensen en persoonlijke situatie hebben hier allemaal invloed op. Ben je benieuwd naar de opties in jouw situatie? We voorzien je graag van advies. Vul voor vrijblijvend contact het onderstaande formulier in.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie