Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tandartsverzekering afsluiten? Let op deze details

Wie een zorgverzekering afsluit, sluit in eerste instantie alleen de basisverzekering af. Dit basispakket is uit te breiden met allerlei aanvullende verzekeringen, waaronder een tandartsverzekering. Waar moet je op letten bij deze aanvullende dekking? En is het zinvol om jezelf te verzekeren tegen het risico op een hoge rekening van de tandarts? We helpen je in dit artikel op weg. 

Tandheelkundige zorg uitgezonderd van basispakket
Voor volwassenen valt tandheelkundige zorg in verreweg de meeste gevallen niet onder het basispakket zorgverzekering. Om een vergoeding te krijgen voor controle en behandelingen bij de tandarts, sluit je de aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg af.

Er zijn overigens wel uitzonderingen. Tandheelkundige zorg die wél onder de basisverzekering valt is chirurgische tandheelkundige zorg en zorg omtrent het kunstgebit. Verder krijgen volwassenen die in hoge mate afhankelijk zijn van tandheelkundige zorg, omdat ze bijvoorbeeld een ernstige afwijking hebben, een vergoeding uit het basispakket.

Tandarts in het basispakket voor kinderen
De zorgverzekering tot 18 jaar en die vanaf 18 jaar verschillen van elkaar op het gebied van tandheelkundige zorg. Voor kinderen worden de meeste behandelingen wel gedekt vanuit de basisverzekering. Onder andere de periodieke controle, fluoridebehandelingen, het vullen van gaatjes en het verwijderen van tandsteen wordt voor kinderen vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar valt niet binnen het basispakket. Hiervoor kunnen ouders met kinderen die een beugel nodig (gaan) hebben zich aanvullend verzekeren. Houd er rekening mee dat verzekeraars de vergoedingen op dit gebied hebben versoberd in de afgelopen jaren. Zo kan er een wachttijd gelden voordat de dekking in gaat, bijvoorbeeld van één jaar. Daarnaast is vergoeding vaak gemaximeerd per jaar en/of in totaal.

Is een tandartsverzekering wel nodig?
Veel mensen sluiten standaard een aanvullende tandartsverzekering af, maar hebben die in de praktijk eigenlijk niet nodig. Wanneer je al jaren één keer in de 6 maanden voor controle naar de tandarts gaat, betaal je met een aanvullende tandartsverzekering als snel meer premie dan dat je kosten maakt.

Natuurlijk is dit wel afhankelijk van eventuele behandelingen die na de controle nodig blijken te zijn. Moet je een wortelkanaalbehandeling ondergaan, dan lopen de kosten hard op. Tip: op tandarts.nl kun je de tarieven per behandeling zien, ook voor 2025. Een gebruikelijk tarief voor een standaard controle is bijvoorbeeld €20 en voor gebitsreiniging moet je rekenen op € 17 per vijf minuten.

Premie tandartsverzekering en maximale vergoeding
De premie voor de tandartsverzekering varieert sterk tussen verzekeraars. Afhankelijk van de hoogte van de maximale vergoeding, stijgt de premie. Kom je qua behandelingen bij de tandarts boven het maximale bedrag uit, dan moet je alsnog zelf bijbetalen. Daarnaast kan per behandeling een deel voor eigen rekening zijn. Controleer daarom altijd goed het maximale bedrag dat vergoed wordt.

Heb je een slecht gebit, dan ligt een dure tandverzekering met een ruime dekking voor zaken als kronen en wortelkanaalbehandelingen eerder voor de hand dan wanneer alleen tandsteen verwijderen doorgaans voldoende is. Houd er bij uitgebreide dekking rekening mee dat er een wachttijd van kracht kan zijn. Een vergoeding voor kronen geldt dan bijvoorbeeld pas in het tweede jaar dat de verzekering loopt.

Een tandverzekering kan een goede manier zijn om jezelf te beschermen tegen hoge kosten van de tandarts. Ga wel voor jezelf na of de kosten van de aanvullende verzekering opwegen tegen het risico. Zelf geld opzij zetten is een alternatief, al vereist dit wel de nodige discipline.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie