Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De spelregels van vakantiegeld voor werkgevers

Voor veel personeelsleden is mei financieel een voorspoedige maand. Het traditionele vakantiegeld wordt overgemaakt. Hoewel iedereen wel weet wat het is, bestaan er soms nog onduidelijkheden over de precieze regels en plichten rond vakantiegeld. Wat zijn je plichten als werkgever en wanneer mag je afwijken van de standaard? We zetten het in hoofdlijnen voor je op een rij. 

Vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag genoemd, is een wettelijk verplichte toeslag op het loon van werknemers. In Nederland is dit standaard 8% van het brutoloon dat een werknemer in een jaar verdient. Deze regeling is ooit in het leven geroepen om werknemers de mogelijkheid te geven om financieel ontspannen op vakantie te gaan.

Bereken vakantiegeld over het totale loon
De belangrijkste wettelijke regel is dat het vakantiegeld minimaal 8% van het bruto jaarloon moet bedragen. Dit geld wordt meestal in mei uitbetaald, of in juni als dit in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Een ander belangrijk punt is dat vakantiegeld niet alleen berekend wordt over het basisloon, maar over het totaal. Daar vallen ook zaken als overuren, bonussen, en andere toeslagen onder.

Van parttimer tot vast dienstverband
Elke werknemer heeft recht op vakantiegeld, van parttimers tot fulltimers, en van tijdelijke contracten tot vast dienstverband. Zelfs als een arbeidsovereenkomst midden in het jaar wordt beëindigd, hebben je werknemers recht op het deel van het vakantiegeld dat tot dat moment is opgebouwd.

Uitzonderingen en afwijkingen
Er zijn situaties waarbij je als werkgever mag afwijken van de standaardregel van 8%. Een van de meest voorkomende uitzonderingen is bij werknemers met een relatief hoog salaris. Voor werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen, kan in de arbeidsovereenkomst of cao worden afgesproken dat zij geen vakantiegeld ontvangen. Wel moet je werknemer hiermee instemmen en moet het aantoonbaar afgesproken zijn.

Daarnaast zijn er specifieke sectoren of cao’s waar andere regels gelden, bijvoorbeeld omdat er regelmatig seizoensgebonden bonussen worden uitgekeerd als onderdeel van het totale loon. Voor veel kantoorbanen is dit overigens niet van toepassing. Check het dan ook goed voordat je afwijkt van de standaard.

Communiceer helder over vakantiegeld
Communiceer altijd helder richting je werknemers hoe het vakantiegeld wordt berekend en wanneer het wordt uitbetaald. Dit voorkomt misverstanden. Ben je van plan om het uitbetalen van vakantiegeld te wijzigen? Controleer de geldende cao voor jouw sector om zeker te zijn dat je aan alle verplichtingen voldoet. De uitbetaling van het vakantiegeld kan je als reservering opnemen in je administratie. Dit biedt financieel overzicht en is verstandig in het kader van een eventuele controle van de boeken.

Zorg dat je voldoet aan de regels rond vakantiegeld. Dat is niet alleen een plicht, maar ieder bedrijf heeft ook baat bij werknemers die in de vakantieperiode echt tot rust komen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Eijgendaal & van Romondt (EVR) maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie